GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

LØPESKO

Bli klok på pronasjon

Det finnes utallige løpesko på markedet, og et av hensynene du må ta når du velger sko, er pronasjon. Men hva er det egentlig?

Pronasjon er enkelt forklart, hvordan du lander på foten når du løper. Det er fotens naturlige evne til å rotere innover og fordele vekten når steget ruller fra utsiden av hælen gjennom foten og ut i storetåa. Denne naturlige rotasjonen bidrar til å absorbere støtene når foten treffer bakken, så dersom den ikke er «normal», er det viktig å ha sko som kompenserer for å unngå overbelastning og skader. Cirka halvparten av oss har normalpronasjon, og da er ofte en nøytral sko med god bevegelighet, støtdemping og stabilitet det rette valget. Det lages sko spesielt for over- og underpronasjon, og som regel vil skoprodusenten opplyse om dette i produktbeskrivelsen, eller du kan få hjelp av eksperter i butikken til å finne frem til de rette modellene.

 

Overpronasjon

Rundt 30 til 50 prosent av løpere overpronerer. Dette oppstår når foten og ankelen roterer for mye innover, slik at man belaster foten mest på innsiden. Belastningen på ankelen når man løper kan være opp mot tre ganger kroppsvekten din, så som regel er grunnen til overpronasjon at ankelen ikke er stabil nok til å bære kroppens vekt og til å holde foten stabil gjennom steget. Konsekvensen er at vektfordelingen ikke blir jevn, men for mye vekt havner på innsiden av foten, og dette forplanter seg oppover i kroppen. Hvis du løper mye uten sko med ekstra støtte, kan man oppleve smerter i føttene, på innsiden av knærne og i hoftene.

Det er derfor lurt å velge en stivere sko som har god støtte på innsiden, slik at foten får litt motstand når den treffer bakken og fallet innover motvirkes.

 

Underpronasjon (suppinasjon)

I motsetning til overpronasjon, faller foten mer utover dersom man underpronerer, slik at det er ytterkanten av foten som belastes mest. Bare opp til 10 prosent av løpere underpronerer, og det er særlig uvanlig hos kvinner. Føttene er da ofte stive med høy fotbue.

Dersom du underpronerer, trenger du sko med god støtdemping fordi belastningen på foten allerede er svært høy. Naturlig nok er det også viktig å unngå sko med overpronasjonsstøtte fordi de vil skyve foten enda lenger utover og øke belastningen langs ytterkanten.

 

Hvordan sjekker jeg?

Det finnes flere måter å sjekke din fottype på.

FOTBUEN:

Sjekk fotbuen i speilet. Ved overpronasjon har man ofte lav fotbue, mens ved underpronasjon har man gjerne høy fotbue. Dette kan dog bare gi en indikasjon, i og med at du ikke da ser hvordan foten oppfører seg i bevegelse.

 

Fotavtrykk:

Gjør foten våt og sett et fotavtrykk på gulvet og se hvor nedtråkket er tydeligst. Jo høyere fotbue, jo mindre vil du se av foten i avtrykket, mens med lav fotbue vil du se at mer av foten er i kontakt med underlaget.

 

Knebøy:

Stå foran speilet med beina i skulderbreddes avstand og ta dype knebøy. Følg med på bevegelsene i anklene og se om de peker mot hverandre, et tegn på at de kan behøve ekstra støtte, eller om de holder seg stabile gjennom hele bevegelsen. Hvis knærne roterer innover er det sannsynlig at du overpronerer.

 

Skoslitasje:

Se på slitasjemønsteret på sålen på skoene din. Husk at de fleste starter steget på utsiden av hælen, så det er sannsynlig at det er mest slitasje der.

Ved overpronasjon vil innsiden være mer slitt, mens ved underpronasjon vil det være mest slitasje på utsiden.

Dette kan være litt vanskeligere for jenter å se, da de ofte er lettere enn gutta og slitasjen derfor ikke alltid blir like tydelig.

 

Tredemølle:

Mange seriøse forhandlere, spesielt de som har spesialisert seg på løpesko, utfører test med tredemølle. De filmer da steget ditt mens du løper en kort stund på mølla, og så analyserer de fotens bevegelse ut ifra bildene som kjøres i sakte film.

Du kan selvfølgelig også be noen du kjenner observere deg eller filme deg bakfra når du løper. Det finnes app-er som kan spille av filmene dine i sakte film, slik at du tydeligere kan se hvordan du lander. Men det er uansett alltid en fordel å snakke med eksperter når du skal velge utstyr, slik at du får det som passer best for akkurat deg.

 

Les også: pigg favorittskoene dine

Les også: de beste sportsbutikkene på nett

Les også: Utstyr til hjemmetrening

Les også: Utstyr til utforsykling

Les også: riktig utstyr til sykkelsesongen

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!