GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

ANJA HAMMERSENG-EDIN

Bli den beste versjonen av deg selv

Håndballesset Anja Hammerseng-Edin har satt seg fore å heve normalen ved å utfordre hverdagsfrykter. Gjennom Team Fearless jobber hun for å hjelpe mennesker bli den beste versjonen av seg selv. Her gir hun deg noen av sine beste verktøy

 Anja Hammerseng-EdinSpiller håndball for Larvik, hun har VM-bronse (2009) og EM-sølv (2012) med landslaget, og ble kåret til EMs mest verdifulle spiller i 2012. Driver prosjektet Team Fearless i samarbeid med en rekke eksperter som hjelper vanlige folk med å bekjempe hverdagsfrykt. Sammen med kona og håndballveteran Gro har hun gitt ut boka «Anja + Gro = Mio: Kunsten å få barn».Les mer på teamfearless.noInstagram: @hammersengedin + @teamfearlessno – Fearless er mental styrketrening. Jeg har selv sett hvor mye det mentale løfter en prestasjon på håndballbanen, men også hvordan du løftes som menneske. Det er kult å prestere godt og kunne være med å kjempe for å vinne, men det er bare én side av det. Det gjør meg også til den beste versjonen av meg selv. Å bli kvitt hverdagsfrykten gjør meg til et friere menneske.

Anja Hammerseng-Edin er håndballspiller av verdensklasse, og er til daglig én av nøkkelspillerne i verdens beste håndballklubb, Larvik. Men det var da hun kom ut av lærerhøgskolen og møtte seg selv i sin egen blindvei at hun bestemte seg for å hjelpe vanlige mennesker med å overvinne sine hverdagsfrykter.

– Etter fire år på skolen fant jeg ut at jeg hadde bomma totalt. Alt lå til rette, veien var staket ut, jeg har lån, forpliktelser – og så oppdager jeg at jeg ikke har energi nok inni meg til å fullføre dette. Jeg vil noe annet. Men hva annet enn dette kan jeg gjøre, bortsett fra å spille håndball? Og når jeg kikket rundt meg, oppdaget jeg at den frykten jeg bar på, den hadde elevene, kollegene mine … Alle rundt meg bar på sine hverdagsfrykter. Så da tenkte jeg: Skal vi ikke heller jobbe for et litt mer fryktløst samfunn?

Anja har bygget prosjektet sten for sten, og i dag har hun et team av eksperter på forskjellige felt som bidrar til faglig tyngde i Team Fearless. Anja holder foredrag, skriver blogg om mental styrketrening (utheve og linke til bloggen teamfearless.no/blogg/) har laget egen kleskolleksjon, driver et fond for å hjelpe ungdom med en drøm opp og frem – og i februar kommer det bok.

 

Her er noen av Anjas beste teknikker for å se hverdagsfrykten i hvitøyet.

 

Eksponer deg for fryktene dine gradvis

– Et klassisk eksempel for meg var frykt for damegarderoben, som var basert på at jeg har hatt noen ubehagelige opplevelser fordi folk har trodd at jeg er gutt. Derfor har jeg tenkt at dette blir bare kleint for alle, så jeg tar den dusjen hjemme. Etter hvert har jeg forsterket frykten, som til slutt ble så ille at jeg ikke kunne dusje i jentegarderoben. Noe som er helt fjernt og en helt håpløs frykt å ha når du er håndballspiller – og den tiden jeg brukte på det jeg kaller hvishvas – hva hvis-tanker, var ekstremt bortkastet.

– Nå har jeg gradvis eksponert meg selv for dette, og også fått hjelp av de andre på laget, da de skjønte at jeg hadde denne frykten. Så hver torsdag har vi nå begynt med nakenkaffe i garderoben. «Nå, Anja, skal du øve deg på å måtte stå i det, nå skal du drikke kaffe og prate om livet.» Resultatet er at nå tenker jeg ikke over det lenger, og frykten er heldigvis utslettet.

 

Endring av adferd

– Det handler om å bli bevisst sitt eget handlingsmønster og å kjenne igjen de kjipe følelsene når de kommer, for det er da man kan regulere tankesettet og endre det som forsterker frykten eller utfordringen. Det er ikke vanskelig å gjenkjenne en dårlig følelse. Hvis min vanlige adferd ved et nederlag er å ringe alle mine venner og fortelle om nederlaget, så blir dette enda mer forsterket. I verste fall kan det bli en identitet som mine venner lager som en galgenhumorspøk, der vi i fellesskap ler av det. Jeg er veldig glad i galgenhumor, men ikke i forbindelse med nederlag, for da blir det en unnskyldning for ikke å prestere neste gang.

 

Endring av vaner

– Hvis man har lyst til å gå ned noen kilo, ligger det veldig mange vaner mellom tanken om å gjøre det og å komme dit – alt fra ikke å ha sjokolade liggende, til å gå en annen vei til jobben for ikke å gå forbi kiosken med fristelsene.

– Jeg har en sønn, Mio, på snart tre. Jeg skal være en god mamma, samtidig som jeg skal være en god kjæreste og en god håndballspiller. Og jeg vet med meg selv at jeg er ikke supersjarmerende når jeg er trøtt. Det blir jeg minnet på stadig vekk av min kone. Men sønnen min og kona mi fortjener å bli møtt med et smil, og da må jeg justere meg etter det – jeg må lage meg en vane der jeg klarer å legge meg i tide og øve meg på å roe meg ned og sove, for å være opplagt når han sier «Hallo, mamma» om morgenen.

– Jeg synes det er gøy å leke med å endre vaner, for det er ekstremt krevende. De fleste av vanene våre er ubevisste – tenk så mye vi kan endre bare ved å være bitte litt bevisst!

 

«Jeg ser hele tiden på hva jeg kan jobbe med på detaljplan, for å se på hva jeg kan gjøre for å heve nivået.»Bevissthet rundt tankesett

– Hvordan tenker du når du står overfor en utfordring? Man kan være enten prestasjonsorientert eller læringsorientert – er du fokusert på selve prestasjonen, om du får det til eller ikke, eller på hva du kan lære underveis?

– Jeg ser hele tiden på hva jeg kan jobbe med på detaljplan, for å se på hva jeg kan gjøre for å heve nivået. Når jeg har fokuset der, får ikke de andre tankene om nederlag plass. Da blir det i stedet utvikling, og det er der vi til slutt finner de ordentlig gode prestasjonene.

 

Visualisering

– De fleste idrettsutøvere bruker visualisering for å heve prestasjoner. De øver seg på å se for seg hva de må gjøre for å forbedre seg og forbereder seg på alle tenkelige situasjoner som kan oppstå.

«Selv går jeg i detalj på utførelsen og ser den på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Hvor ligger prestasjonen på den skalaen?»– Selv går jeg i detalj på utførelsen og ser den på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Hvor ligger prestasjonen på den skalaen? NB! Her er det viktig å tenke ordet PRESTASJONEN i din indre dialog når du evaluerer. Dersom du spør: hvor ligger JEG på skalaen fra 1–10 blir det et annet fokus, og det kan føles som om DU har feilet, når du egentlig bare vil heve PRESTASJONEN.

– Dersom prestasjonen er på for eksempel 5 av 10, danner jeg meg et bilde av utførelsen. Hva skal jeg nå gjøre for å få den opp på en 6'er? Og en 8'er? En 10'er? Når jeg har kommet helt opp til 10 av 10 ser jeg utførelsen i hodet mitt gjentatte ganger og lar kroppen bli kjent med bevegelsesmønsteret som skal til for å prestere 10 av 10. Hvilke muskler er aktive, hvor er blikket mitt, osv. Når du fokuserer på detaljene får heller ikke alt som skjer rundt deg, forventninger, frykter, plass.

 

Hårete mål

– Dette har jeg jobbet mye med – mål som er så hårete at jeg nesten ikke tør å si dem høyt til meg selv en gang. Når jeg da går «all in» i jobbingen med det, da er jeg langt utenfor komfortsonen min. Det er ikke en behagelig følelse, men det er enormt mye læring i det. Hvis jeg hele tiden klarer å holde meg til det læringsorienterte tankesettet – da kan jeg komme inn i en flytsone.

– Jeg opplevde dette under EM i 2012. Seks måneder før EM kom jeg til Larvik som relativt ukjent håndballspiller, en klubb der det i kontrakten står «verdens beste klubb» med strek under. Jeg fikk i alle intervjuer spørsmål om hvordan det var å være den eneste på laget som aldri hadde vunnet noe, og en dobbeltside i lokalavisa spurte: «Mer enn bare dama til Gro?» Det kom noen stikk i magen, og jeg var langt utenfor komfortsonen min.

«Så jeg sa til meg selv:– Hvis alt var mulig nå, Anja, hva ville du gjort?– Da ville jeg blitt en av Larviks beste skyttere.»– Så jeg sa til meg selv: «Hvis alt var mulig nå, Anja, hva ville du gjort?» «Da ville jeg blitt en av Larviks beste skyttere.» Og så knakk jeg sammen i latter og turte ikke se meg selv i speilet. Men så tenkte jeg: Hvis jeg skal klare å holde forstyrrelsene på utsiden borte, må jeg sette meg så hårete mål at hele fokuset mitt blir dratt mot det i stedet.

– Jeg hadde ingen tanker om landslagsspill eller plass på laget – jeg jobbet bare beinhardt med å utvikle skuddet. Jeg brukte visualisering, menneskene rundt meg – jeg spurte keeperne våre: «Hva er det verste dere vet?» Spurte kona mi Gro, som er en av verdens beste forsvarsspillere: «Hva er det verste du vet?» Jeg spurte de som er veldig gode til å skyte: «Hva gjør du?» Underveis i den prosessen ble jeg jo en bedre skytter. Og plutselig ringer landslagssjefen og spør om jeg har lyst til å være med å spille EM. Det hadde jeg ikke tenkt tanken på en gang – jeg skulle bare utvikle skuddet mitt.

– Det som er spennende er at under EM fortsatte jeg å ha fokus på å utvikle skuddet, og endte med å bli kåret til EMs mest verdifulle spiller. Det var en sinnssyk opplevelse, for det var ikke det som var målsetningen. I 2009 hadde jeg et mål om at jeg skulle komme til VM, og det klarte jeg. Men da jeg kom til VM, var jeg bare i VM. Jeg hadde nådd målet. Jeg hadde ikke kunnskap nok da til å øke prestasjonen der nede.

 

Fokustrening

– For å prestere godt er det viktig ikke å la seg overvelde av omgivelsene. Jeg trener mye på å stenge av alt rundt og konsentrere meg om øyeblikket og detaljene. Når presset kommer og følelsene og prestasjonene svinger, lar jeg meg lett påvirke hvis jeg ikke er bevisst på fokus.

«Jeg trener mye på å stenge av alt rundt og konsentrere meg om øyeblikket og detaljene.»– Jeg aner ikke hvorfor, men i EM 2012 var ordet BOOOJAH det første ordet som poppet opp da Olympiatoppens mentale trener, Britt Tajett, spurte meg om et ord som fikk meg til å føle meg fryktløs og som ga meg styrke. Deretter spurte hun meg om min favorittfarge, et symbol som for meg var prestasjonsfremmende og mitt hovedfokus under kampene. Jeg svarte «kongeblå», «et øye» og «fart før ballmottak». Øye fordi jeg kjenner på øynene mine hvordan de strammer seg og går inn i prestasjonsfokus. Fart før ballmottak ville sette meg i gode situasjoner i angrepsspillet. Hver dag før landskamp gikk jeg innom rommet til Britt, ga henne en high five, med knytta neve, og sa «BOOOJAH» høyt. Deretter tegnet hun et kongeblått øye og setningen «Fart før ballmottak» på utsiden av håndflatene mine slik at jeg lett fikk tilgang til å se det underveis i kampen. Dermed fikk jeg også lett tilgang til god energi.

– Utfordringen kom i kampens hete. Når det skjedde flere ting på en gang. Da spottet jeg tegningen av øyet, jeg kom tilbake i rett fokus og fikk følelsen av mestring. Tegningen av det kongeblå øyet var mitt verktøy for å hente frem tryggheten jeg trengte. Det fremkalte en sterk følelse av uovervinnelighet, en tanke om konkrete arbeidsoppgaver og deretter en klar gjennomføringskraft.

 

Bevissthet rundt hvem jeg omgås

– Det er viktig å ha folk rundt deg som støtter deg og ønsker å bygge deg opp – ikke folk som stjeler energien din. Det er så mye vi kan gjøre for hverandre for å hjelpe hverandre til å overvinne frykt og nå drømmer. Tilbake til garderoben i Larvik: Gjør det samme! Samle vennegjengen for én person – nå er vi her for deg, hva kan hver og én av oss gjøre for deg, for å heve deg nå?

 

Bevissthet rundt indre dialog

– Det er viktig å være bevisst hvilke ord vi bruker i vår indre dialog, hvordan du tillater deg selv å prate til og om deg selv. Luk ut de negative, nedbrytende ordene og påstandene og erstatt dem med positive ord og setninger som gir deg styrke og bygger deg opp. Snakk til deg selv slik du ville ha snakket til en god venn.

 

Følg Anjas blogg om mental trening her: teamfearless.no/fokustrening

 

Kjøp Anjas svettebånd!For å bidra til mental styrketrening har Anja laget svettebånd med gjennomsiktig plastlomme på baksiden. Inni plastlommen kan du legge en lapp med dine egne visuelle forankringer, symbol eller fryktløse ord.Disse får du kjøpt på teamfearless.no for kr 200.

Foto: Mats Grimsæth

Foto: Espen Nyhus

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!