GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

YOGA

Bikramyoga for ferskingen

Bikram eller Hot Yoga foregår i 40 graders varme og 40 prosent luftfuktighet. Lyst til å prøve? Her er noen ting det kan være kjekt å vite får du går i gang!

Klær: Kle deg komfortabelt, men husk at det er veldig varmt og du svetter som om du står i dusjen. Mange velger å ha på seg lite klær, som shorts, badebukse, singletter, korte tights. Men kan velge om man vil gå i bar overkropp. Det kan være greit med noe ettersittende, da våte bomullsplagg fort blir tunge av svette. Unngå bikini og hvite plagg som blir gjennomsiktige.

 

Redskap: Du trenger en yogamatte og et stort håndkle å stå på, for du vil svette mye. Som regel vil du kunne leie begge deler.

 

Vann: Drikk mye i forkant av timen, da du vil svette enormt i løpet av økten. Drikk minst 1,5 liter de siste 1,5 timene før økta. Husk også å ta med en stor flaske vann! Kaffe er vanndrivende, så unngå å drikke det like før klassen.

 

Mat: Unngå å spise mye to til tre timer før timen begynner. Er du sulten, spis litt frukt, eventuelt litt nøtter eller grønnsaker, men helst ikke under en time før økta.

 

Varmen: Det er vanlig å bli litt overveldet de første gangene. Det er varmt og uvant, men det går over. Blir det for mye, sett deg ned og pust med nesen. Forsøk å bli værende i rommet, slik at du blir vant til varmen. Det er lettere for kroppen å venne seg til varmen hvis du blir værende i den enn om du går ut i kjøligere temperatur. Eventuell hodepine skyldes gjerne at du har drukket for lite vann.

 

Plassering i rommet: Det kan være lurt å stille seg litt lenger bak i rommet hvis du er ny, slik at du kan se på de andre foran deg. Instruktøren gjør ikke øvelsene selv, bare gir instruksjoner.

 

Øvelsene: Det er 26 øvelser, som hver gjøres to ganger etter hverandre. Man skal helst vente til oppvarmingen er over før man drikker, og så helst bare drikke etter andre runde av en øvelse. MEN – du kan selvfølgelig drikke akkurat når du vil dersom du har behov for det! Lytt til kroppen!

 

Svette: Svetten bidrar til å kjøle deg ned, så ikke tørk den av deg, bare la den hjelpe deg.

 

Instruktøren: Alle instruktører må læres opp av Bikram selv, og utdannelsen er ganske militært bygget opp. Det som sies i timene skal være likt over hele verden. Instruktørene kan noen ganger virke litt «bryske», men ingen grunn til engstelse – det skal være sånn. Instruktørene snakker også mer enn i en «vanlig» yogaklasse og det kommer mye informasjon. Man oppfatter visstnok bare 40 prosent under sin første økt, men som det sies i Bikram: «Man hører det når man er klar for å høre det.»

Skader/sykdommer: Informer instruktøren i forkant av timen, i tilfelle det er øvelser du skal unngå.

 

Hensyn: Mange ønsker litt stilletid for seg selv før timen begynner til meditasjon eller annet, så forsøk prat lavmælt og ikke å lage for mye støy når du kommer.

Stivhet: Det gjør ingenting om du er stiv som en stokk. Alle klarer noe i hver øvelse, og varmen varmer opp musklene slik at du minimerer risikoen for skade og kommer dypere inn i øvelsen.

 

Lytt til kroppen: Som i all yoga er det viktig å ikke presse kroppen for langt, men lytte til signalene.  Gjør bevegelsene kontrollert og rolig, og gå forsiktig inn i stillingene. Unngå å bevege deg i rykk og napp.

 

Pust: Det virker åpenbart, men ikke glem å puste. Hvis du føler deg litt overveldet, konsentrer deg om å puste dypt, rolig og kontrollert, og du skal se du klarer å roe deg ned. Pusten er også med på å kontrollere temperaturen i kroppen.

 

Graviditet: Hvis du har praktisert bikramyoga før, kan du gjerne fortsette når du blir gravid, såfremt du har fått tillatelse av legen din. Men gi beskjed til instruktøren før timen i tilfelle du bør gjøre øvelser med modifikasjoner. Hvis du ikke har gjort bikram tidligere, er det lurt å vente til etter fødselen med å prøve.

 

Forkjølelse: Ved en lett forkjølelse kan det virke oppkvikkende og rensende på kroppen, men det er lurt å holde seg hjemme hvis du har feber.

 

Tålmodighet: Som annen yoga kan bikram ta litt tid å venne seg til. Kanskje i større grad fordi varmen er er et ekstra og litt krevende element. Mange opplever å føle seg tvers igjennom renset og at kroppen faktisk savner den varme, svette treningen.

 

Les også: Bikramyoga – Hete timer

Les også: Bikramyoga for ferskingen  Les også: Dette trenger du til Bikram

Les også: Yogatips for ferskingen  Les også: Velg riktig yogautstyr

Les også: Finn din yoga  Les også: Ikke glem å puste  Les også: Gå deg sprek  Les også: Slik unngår du skader  Les også: Super gruppetrening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!