GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Bedre med riktig teknikk

Ofte er det ikke så mye som skal til for å forbedre resultatene dine, uansett nivå er det smart å jobbe med teknikken. Her er noen enkle tips.

Det har vært mye fokus på hvordan foten lander når du løper, men for de fleste er det viktigste at vi gjør det som er naturlig for oss, enten det er å lande på forfoten eller mer midt på. Det som derimot er sikkert er at det finnes andre teknikkfeller det er lett å gå i. Her er de vanligste feilene og hva du kan gjøre med dem.

 

Frem med hofta

Enten du løper ute eller på mølle er det lett å tilegne seg en ”sittende” stilling. Det vil si at du synker sammen i hofteleddet, fremfor å løfte hofta opp og frem – strekke hofta. Ofte skyldes dette at du ikke er sterk nok i kjernemuskulaturen. Kjernemuskulaturen, altså mage og korsrygg, kan du trene med enkle styrkeøvelser. Klarer du å få hofta opp og frem vil føttene være kortere i bakken og farten øker. Løping i motbakke er også en god måte å trene på å holde posisjonen i hofta, uten å vingle: Len deg fremover samtidig som du får med deg hofta fremover.

 

Stabilitet

En enkel regel er at alt skal peke fremover i løpsretningen. Jo mindre rotasjon i overkroppen eller armene, jo mindre krefter bruker du på bevegelse som ikke fører deg fremover. Armene er viktige for å stabilisere og utligne rotasjonen. Du kan øve på å bruke armene riktig ved å overdrive armbevegelsen: Før hendene helt opp til haken og så helt tilbake på ryggen når du løper.

 

Ikke brems

Ikke vær din egen bremsekloss. Dette unngår du ved å sørge for at foten ikke treffer bakken for langt foran hofta. Hvis dette skjer vil steget bremse bevegelsen, og du får ikke ny fart før foten har passert hofta. Prøv i stedet å la foten treffe bakken rett foran eller under hofta, slik at du hele tiden driver kroppen fremover. Den beste måten å øve på er ved å øke stegfrekvensen. Dette fører trolig til litt kortere steg og mindre bremsing.

 

Se fremover

Noen råd høres veldig enkle ut, men er lette å glemme i praksis, som at du skal se fremover når du løper. Blikket hjelper både på stabilitet og balanse, så vær bevisst på å feste blikket på noe foran deg i løypa på neste tur.

 

Les også: Typiske feil på tredemølla

Les også: Effektiv trening på tredemølle

Les også: Den flotte 5-kilometeren

Les også: Bedre med riktig teknikk

Les også: Slik unngår du skader

Les også: Få maks ut av løpeturen

 

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!