GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

KLATRING

9 klatreregler for livet

Det er ikke bare Arne Næss som ser linken mellom klatring og livet. Den amerikanske klatreveteranen Matthew Childs har satt opp ni regler for sporten – som også fungerer forbausende godt for livet generelt.

1. Ikke slipp taket

Ofte tenker hjernen på å slippe taket lenge før kroppen gjør det. Hvis man ikke slipper for tidlig, kan man komme opp med noen ganske så interessante løsninger.

 

2. Ikke nøl!

Det er ikke bra å nøle, da mister du farten. Ikke mist flyten ved å stoppe opp.

 

3. Ha en plan

Ofte bruker man masse tid på å planlegge de hardeste strekkene ned i minste detalj, og så har man ikke krefter igjen til å stå løpet ut. Du må legge en plan for hele ruta.

 

4. Hvert flytt (hver bevegelse) er viktig

Selv om du har en overordnet plan må du ikke glemme at du må gjennomføre hver bevegelse. Konsentrer deg om hver handling – det kan bli farlig hvis du ikke gjør det skikkelig.

 

5. Lær deg å hvile

De beste klatrerne klarer å finne de utroligste steder der de kan hvile seg, roe seg ned, gjenvinne konsentrasjonen, reposisjonere seg og fortsette mot toppen.

 

6. Frykt suger

Når du er redd konsentrerer du deg ikke om det du holder på med – du konsentrerer deg i stedet om konsekvensene dersom du ikke lykkes med det du holder på med. Hver handling trenger full konsentrasjon og all din hjernekapasitet for at du skal få gjort det skikkelig.

 

7. Motsetninger er bra

Mange gyver rett på en utfordring og velger den mest åpenbare løsningen. Noen ganger får man bare ikke skikkelig tak, og den eneste løsningen er å plassere seg i spenn mellom to motstående punkter og dra seg oppover.

 

8. Styrke betyr ikke nødvendigvis suksess

Menn som er ferske innen klatring vil nesten alltid dra seg opp etter armene som om de skulle tatt pullups. Da vil det stanse seg selv, fordi de ikke orker mange nok pullups for å komme seg til toppen. Kvinner er smartere, for de har ikke samme illusjon om at de vil kunne klare en haug med pullups – de er flinkere til å finne alternative løsninger, å finne balansen og legge vekten på beina (den sterkeste muskelen), og på den måten spare krefter slik at de klarer å stå løpet ut.

 

9. Vit hvordan du skal slippe taket

Når du kommer til det punktet der du skjønner at du vil falle, må du begynne å tenke på hvordan du skal slippe taket uten at du skader deg. Planlegg det slik at du kan kontrollere fallet og komme helskinnet ut av det. Ikke tvihold på taket til siste slutt.

 

Les også: Lær å klatre – teknikk for nybegynnere

Les også: Jukselappen – ordbok for klatreren

Les også: Slik blir du en bedre klatrer

Les også: Klatreteknikk på led

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!